Din totdeauna s-au căutat tactici pentru eliminarea părului și care să lase și pielea netedă. Epilatul cu zahăr de exemplu, o combinație dintre miere și ulei care cu ajutorul unui instrument de ras ajută la îndepărtarea părului.
Cu timpul, s-au descoperit multe metode pentru a scapă de părul corporal însă pentru a știi pe care să o alegem trebuie să cunoaștem tipul de piele pe care îl avem și rezultatul pe care îl dorim în final. Sunt metode care ne ajută să îndepărtăm părul pe o perioadă relativ scurtă dar sunt și metode care ne ajută să-l eliminăm complet fără să mai trebuiască să mergem mereu la salon.
1. Aparatul de ras
O metodă simplă pentru epilare este aparatul de ras și totodată cea mai des folosită.
Cum se procedează?
Se umezește pielea cu apă călduță și cu gel de duș, spumă de ras, săpun și se trece delicat cu lama peste suprafața pe care doriți să o epilați. Ulterior se clătește cu apă , se șterge suprafața cu un prosop moale și se calmează iritațiile cu ajutorul unei creme hidratante.
Chiar dacă este o metodă foarte ușoară și rapidă are și un dezavantaj. Părul crește înapoi într-un timp foarte scurt și lama poate cauza iritații care trec destul de greu așadar aceasta ar fi bine să rămână doar ca o soluție de urgență.
2. Crema depilatoare
Din nou, o metodă simplă și rapidă și mai ales, nedureroasă. Tot ce trebuie să faci este să aplici crema pe piele și să o lași să acționeze conform indicațiilor producătorului . Crema trebuie să fie aplicată pe piele respectând cu strictețe timpul indicat pentru a nu cauza neplăceri sau iritații. Foarte importantă este testarea reacției pielii înainte să utilizezi un astfel de produs, prin aplicarea cremei pe o mică porțiune.
Acest procedeu are, însă, câteva minusuri: pot să apară iritații; nu este îndepărtată și rădăcina firelor de păr, ci doar părul de la suprafața pielii, astfel încât va crește rapid la loc; iar astfel de creme au de multe ori un miros persistent și neplăcut.
3. Epilatorul
Epilatorul reprezintă una dintre cele mai apreciate și folosite proceduri pentru înlăturarea firelor de par deoarece de-a lungul timpului dispozitivele au evoluat foarte mult ajungând ca în zilele de astăzi să nu mai fie deloc dureroasă epilarea cu acestea.
De ce preferă multe femei folosirea epilatorului?
Deoarece este un procedeu prin care firele de păr sunt îndepărtate complet iar rezultatele sunt prezente timp de 2-3 săptămâni.
Mai sunt câteva avantaje ale epilatorului și acestea au apărut odată cu modernizarea și stilizarea aparatelor de ras . Epilatoarele cele mai noi apărute sunt rapide (au discuri ceramice care se rotesc la o viteză mai mare), pot fi folosite chiar și la duș, îndepărtează și cele mai dificile fire și sunt ușor de strecurat în bagajul de călătorie.
Cum procedezi? Înainte de a folosi epilatorul, pielea are nevoie de puțină “pregătire”, adică de un duș cald care să deschidă porii. Aparatul este simplu de folosit, acoperă o zonă destul de mare cu fiecare mișcare, dar nu este la fel de eficient dacă firele de păr sunt foarte scurte. Așadar așteptați până firele au o lungime medie pentru a putea fi smulse cu ușurință de la rădăcină și pentru a fi cât mai de durată rezultatul final.
4. Epilarea cu ceară
Aceasta este cea mai des folosită metodă deoarece părul crește greu după epilare. Poate dura chiar și 3 săptămâni efectul epilarii. Este o metodă puțin mai neplăcută însă rezultatul este foarte bun și de durată. Epilarea cu ceară este mai ușoară la salon însă dacă doriți să o faceți acasă și nu aveți multă experiență cu această metodă de epilare, încercați benzile cu ceară rece. Se folosesc foarte ușor și sunt șanse mici de iritare a pielii.
Ceara se aplică întotdeauna în sensul creșterii firelor de păr și se îndepărtează cu mișcări rapide în sens invers, câteva secunde mai târziu.
5. Epilarea cu zahăr
Procedeu vechi, practicat însă și astăzi de către persoanele care își doresc o metodă cât mai naturală de îndepărtare a părului nedorit, epilarea cu zahăr este asemănătoare cu cea în care este folosită ceara.
Rețeta acestei metode include zahăr, zeamă de lămâie și apă, care se pun pe foc împreună, până când dau în clocot. După fierbere, amestecul este lăsat să se răcească într-un borcan de sticlă, timp de aproximativ 20 de minute. Apoi poate fi aplicat pe piele cu ajutorul unei spatule, nu înainte să verifici dacă nu este prea fierbinte. Ca și la epilarea cu ceară, îndepărtarea fâșiilor se face după câteva secunde, în sens invers creșterii firelor de păr. Este o metodă destul de ușoară dacă sunteți deja familiarizate cu epilarea cu ceară acasă. Rezultatul este asemănător, diferența este că preparați ceară acasă.
6. Epilarea cu IPL, realizată acasă
Aceasta este cea mai nouă metodă de a elimina firele de par din zonele nedorite.
Cea mai nouă metodă de îndepărtare a părului nedorit – fotoepilarea sau epilarea cu IPL – aduce rezultate durabile: cu ajutorul luminii intens pulsate, foliculii de păr sunt deteriorați în mod selectiv, fără ca țesuturile din jur să fie afectate. Firele de păr încep să se desprindă din rădăcină și să cadă după 10-15 zile de la ședința de epilare.
Epilarea cu IPL poate fi realizată și acasă, cu ajutorul epilatorului IPL Philips Lumea Prestige. Imediat după folosirea acestora nu mai cresc firele de par timp de 8 săptămâni.
Este o metodă mult mai simplă, care reduce cu până la 92% creșterea părului, după doar câteva tratamente, și care funcționează la fel de bine în zona picioarelor, a axilei, în zona inghinală și chiar la nivelul feței. Rezultatul este foarte asemănător cu cel obținut după epilarea definitivă, diferența este că puteți obține acest lucru de acasă fără să mai trebuiască să mergeți la salon.
Câteva sfaturi pentru îngrijire înainte și după îndepărtarea părului:
Orice metodă ați alege, înainte de epilare este nevoie de curățare pentru ca epilarea să ofere un rezultat bun.
Indiferent de metoda aleasă, înainte de epilare, pielea are nevoie de curățare, poate chiar de un gomaj realizat cu o seară înainte.
Este indicat să ții cont de aceste recomandări:
Ai grijă ca înainte să te epilezi să nu ai pielea iritată. În cazul în care suferi de varice este exclusă epilarea cu ceară și o poți înlocui cu alte metode care sunt mult mai delicate.
Pentru calmarea pielii după îndepărtarea părului nedorit, poți realiza un masaj blând cu ajutorul cuburilor de gheață, urmat de aplicarea unui ulei natural și a unei creme hidratante.
Evită expunerea la soare în primele 24 de ore de la epilare și timp de minim 5 zile după fiecare ședință de epilare definitivă.
Evită, de asemenea, băile fierbinți și folosirea produselor exfoliante, imediat după epilare.